Make your own free website on Tripod.com

Antibiotica
De ontdekking van penicciline
Home
De precieze werking van antibiotica
De ontdekking van penicciline
EnquÍte
Waaruit bestaat een kuur en waarom is het zo belangrijk dat de kuur wordt afgemaakt?
Micro-organismen en infecties
Micro-organismen
Soorten micro-organismen
Schadelijke micro-organismen
Logboek
Inleiding
Conclusie
Bronvermelding

De ontdekking van penicilline

Penicilline werd in september 1928 puur door toeval ontdekt door de Britse arts-bacterioloog Alexander Fleming. Hij was bezig met een onderzoek naar een stafylokokkenbacterie (deze veroorzaken infecties, zoals bijvoorbeeld de steenpuist). Hij trof een bepaalde schimmel aan die per ongeluk bij een van zijn bacterikoloniŽn was gekomen en merkte dat rondom de schimmel geen bacteriŽn meer groeiden en zelfs verdwenen. Fleming maakte een filtraat van de schimmel en ondervondt dat het allerlei bacteriŽn kon doden, terwijl het geen nadelige neveneffecten had bij proefdieren. Het bleek dat deze schimmel in staat was een bacteriedodende stof af te scheiden. In een wetenschappelijke pubilicatie in 1929 noemde hij de stof penicilline, en veronderstelde dat het als geneesmiddel kon werken.

10 jaar later werd er pas iets met het penicilline van Fleming gedaan (namelijk 1938). Voor deze tijd werd er niet zoveel gedaan met penicilline omdat het zich moeilijk liet isoleren. Het lukte groep wetenschappers onder leiding van Howard Florey en Ernst Boris Chain en ze begonnen met het isoleren van kleine hoeveelheden penicilline, het zuiveren en het verkrijgen van grotere hoeveelheden. Toen maakte penicilline een snelle opmars, en in 1945 deelden Fleming, Chain en Florey de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde voor de ontdekking van penicilline en haar helende werking bij diverse infectieziekten.
Fleming kreeg ook andere vormen van huldiging voor zijn ontdekking. Zo werd hij geridderd in 1944 en mocht Sir voor zijn naam zetten. Daarnaast kreeg hij ook 12 eredoctoraten van verschillende Amerikaanse en Europeese universiteiten. Hij werd ook nog commandeur in het Franse Lťgion d'honneur en ererector van de universiteit van Edinburgh.

De productie van penicilline nam pas echt toe toen de Verenigde Staten betrokken raakten bij de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse regering stask heel veel geld in de zaak en op D-Day was er voor elke gewonden soldaat genoeg penicilline beschikbaar.Alexander Fleming

Sir Alexander Fleming was een Britse arts en microbioloog, die voor de ontdekking van penicilline een Nobelprijs heeft gekregen.

Fleming werd geboren in Lochsfield in Ayrshire, Schotland als boerenzoon. Van 1901 tot 1906 studeerde hij geneeskunde aan de St. Mary's Hospital Medical School in Paddington, Londen. Na afloop van zijn studie bleeef hij aan dat instituut verbonden. In 1921 werd hij plaatsvervangend hoofd, en in 1946 directeur. In 1948 wer de naam veranderd in Wright-Fleming Institute. Van 1928 tot 1948 hield hij de leerstoel voor becteriologie aan de universiteit van Londen. In 1955 stier Fleming aan een hartaanval in Londen, hij werd 73 jaar (6 augustus 1881 - 11 maart 1955)

flemming.jpg
Alexander Fleming