Make your own free website on Tripod.com

Antibiotica
Soorten micro-organismen
Home
De precieze werking van antibiotica
De ontdekking van penicciline
EnquÍte
Waaruit bestaat een kuur en waarom is het zo belangrijk dat de kuur wordt afgemaakt?
Micro-organismen en infecties
Micro-organismen
Soorten micro-organismen
Schadelijke micro-organismen
Logboek
Inleiding
Conclusie
Bronvermelding

Micro-organismen:

Micro-organismen zijn overal te vinden, ze zijn voor het blote oog niet zichtbaar, maar ze bevinden zich in het voedsel, water en zelfs in de lucht. Als een mens geboren wordt is deze vrij van micro-organismen, wanneer deze voedsel binnen krijgt komen met dit voedsel ook verschillende micro-organismen binnen. Deze blijven dan in het lichaam aanwezig, de binnengekregen micro-organismen zijn onschadelijk en zijn belangrijk voor het lichaam omdat ze bijdragen aan een aantal belangrijke processen, zoals de spijsvertering. Niet alle micro-organismen zijn echter goed voor het lichaam, er zijn ook schadelijke micro-organismen.

Er zijn vier verschillende soorten micro-organismen:

1. BacteriŽn
2. Virussen
3. Schimmels
4. Gisten

BacteriŽn:

Domein: Bacteria

BacteriŽn zijn eencellige micro-organismen, ze hebben de vorm van een spiraal, roede of bol. Ze komen voor als individuele bacterie of samen met andere bacteriŽn als kettingen, paren of pakketjes. De grootte van een bacterie verschilt van ongeveer 0,4 tot 14 um lang en 0,2 tot 12 um breed. BacteriŽn hebben het vermogen om zich zelf te reproduceren, dit gebeurt in een aantal stappen:
1) in de bacterie vind celgroei plaats.
2) De bacterie kopieert zijn DNA
3) De bacterie splitst zich in 2 afzonderlijke cellen.
In ideale omstandigheden gebeurt dit elke 15 ŗ 30 minuten.
Sommige soorten bacteriŽn vormen een beschermende laag die resistent is tegen hitte, gebrek aan vocht en voedsel door middel van sporen. BacteriŽn dragen bij aan allerlei processen, dit kan verschillen van het afbreken van organisch materiaal tot de spijsvertering van de mens.
Virussen:
Virussen zijn infectieveroorzakende organismen die zich alleen kunnen reproduceren in een levende gastheercel. Ze worden pas actief wanneer ze zich in de gastheercel bevinden. Virussen worden beschermd door een eiwitschil. Ze hebben een vorm van een speer, bol of draad en zijn erg klein ( tussen de 0,02 en 0,09 um ). Doordat ze zo klein zijn kunnen ze door de filters, die gebruikt worden om de bacteriŽn tegen te houden, heen glippen. Een virus bevat maar een type nucleÔnezuur namelijk RNA of DNA. Ze kunnen zichzelf niet reproduceren maar doen dit door het metabolisme van de gastheercel over te nemen, hierdoor wordt hun DNA in de gastheercel gekopieerd waardoor er nieuwe virussen ontstaan. Virussen komen dan ook niet van nature voor in mensen. Een virus wordt via de ontlasting uitgescheiden en komt vervolgens in het water terecht waarna deze verontreinigd wordt. Wanneer je water niet goed desinfecteert kan je dus besmet worden met andermans virussen.

Schimmels:

Taxonomische indeling
Domein: Eukaryota (Eukaryoten)
Rijk: Fungi

Schimmels zijn bij uitstek afbreker van plantaardig materiaal. Ze leven vooral in associatie met planten, waar ze mineralen absorberen voor o.a. bomen en in ruil suikers terugkrijgen voor hun voeding.

Schimmels bij mensen:

De schimmels die in mensen voorkomen gebruiken bijvoorbeeld keratine, die zich in onze huid bevind, als voedingstof.. Deze schimmels noemen we dan 'dermatofyten', oftewel: in de huid groeiende planten.

Gisten:

Andere schimmels gebruiken suiker of vet als voedingsbron. We noemen ze gisten. Van gisten zijn vele verschillende soorten. Sommige laten het brood rijzen, andere worden gebruikt bij de productie van bier, maar ook hier zijn soorten bij die op of in de mens groeien. De meest bekende zijn 'Candida' en 'Pityrosporum'. Ze kunnen infecties van de huid en de slijmvliezen veroorzaken.

Gist
Taxonomische indeling:

Rijk: Fungi
Stam: Ascomycota
Klasse: Saccharomycetes
Orde: Saccharomycetales
Familie: Saccharomycetaceae
Geslacht: Saccharomyces
Soort: Saccharomyces cerevisiae

Gisten zijn eencellige schimmels. Ze onderscheiden zich van de bacteriŽn doordat ze een celkern bezitten en iets groter zijn.

virus.jpg
Virus

schimmels.jpg
Schimmel

gisten.gif
Gisten

bacterie.jpg
BacteriŽn