Make your own free website on Tripod.com

Antibiotica
Schadelijke micro-organismen
Home
De precieze werking van antibiotica
De ontdekking van penicciline
EnquÍte
Waaruit bestaat een kuur en waarom is het zo belangrijk dat de kuur wordt afgemaakt?
Micro-organismen en infecties
Micro-organismen
Soorten micro-organismen
Schadelijke micro-organismen
Logboek
Inleiding
Conclusie
Bronvermelding

Zijn alle micro-organismen schadelijk:

Micro-organismen zijn in te delen in 5 groepen:

Onschadelijke micro-organismen: waar de mens geen last van heeft.
Nuttige micro-organismen: waar de mens ( soms ) voordeel van heeft.
Bederfwekkende micro-organismen: die zorgen voedsel-bederf of onaangename kleur en reuk.
Potentieel pathogenen of commensalen: deze zijn vooral bij geringe dosis vooral schadelijk bij verzwakte personen of risicogroepen zoals: zuigelingen, ouderen, operatiepatiŽnten en personen met een immuunziekte.
Pathogenen: deze zijn altijd ziekmakend, ook bij zeer gezonde personen. De mens bezit over het algemeen geen afdoende afweermiddelen tegen deze pathogenen.

Er zijn ook vele soorten micro-organismen die soms nuttig kunnen zijn, dan weer bederfwekkend, of zelfs pathogeen, afhankelijk van de dosis waarin zij voorkomen en de conditie van de mens.

Nuttige micro-organismen komen vooral voor op de huid en in het spijsverteringskanaal van mensen en dieren, dit heet de natuurlijke flora. Zij hebben tot taak om pathogenen te doden. Een bekend voorbeeld zijn gisten en melkzuurbacteriŽn op de huid van gezonde mensen, en bepaalde bacteriŽn in de dunne en dikke darm. Deze micro-organismen kunnen bij veranderde omstandigheden zoals overmatig alcohol of drugs gebruik, verzwakte conditie, vermoeidheid of langdurig slechte voeding toch zorgen voor een gevaarlijke infectie. Ze worden dan potentieel-pathogeen ( commensalen ) genoemd.

microorga2.jpg
Micro-organismen