Make your own free website on Tripod.com

Antibiotica
Micro-organismen en infecties
Home
De precieze werking van antibiotica
De ontdekking van penicciline
Enquête
Waaruit bestaat een kuur en waarom is het zo belangrijk dat de kuur wordt afgemaakt?
Micro-organismen en infecties
Micro-organismen
Soorten micro-organismen
Schadelijke micro-organismen
Logboek
Inleiding
Conclusie
Bronvermelding

Wanneer een micro-organisme vanuit de omgeving op ons lichaam terecht komt heet dit een besmetting. Vaak leven deze organisme maar een paar uur, maar soms kunnen ze zich ook enige tijd handhaven op onze huid of op het slijmvlies wat in contact staat met de buitenwereld, wanneer deze geen last bezorgen heet dit kolonisatie. Het wordt een infectie wanneer dit organisme zich gaat vermenigvuldigen en giftige stoffen gaat produceren die een ontsteking veroorzaken en vervolgens een waarneembare lokale verdediging veroorzaakt.

 

Een infectieziekte is een infectie waarbij schade is opgelopen aan de weefsels of storingen zijn ontstaan in bepaalde functies die een teken of symptoom veroorzaken ( hoesten, diarree, huiduitslag ). Er ontstaan pas ziekteverschijnselen wanneer het aantal micro-organismen is overtreden door aangroei, veel van deze infecties merk je niet eens of je wordt een beetje onwel. Dat je dit niet merkt komt doordat onze afweer een snel einde kon brengen aan de vermenigvuldiging van het micro-organisme voordat het schade aan kon richten. Dit noemt men subklinische infecties.


De schade die wordt veroorzaakt door pathogenen komt vooral door de strategien die deze organismen hebben ontwikkeld om zich snel en succesvol te vermenigvuldigen. De reacties van de gastheer, dus bijv. niezen, hoesten of diaree, helpen de verspreiding van het organisme.

microorga1.jpg
Micro-organismen